facebook  linkedin  twitter

"Wat een herkenning in de uitwisseling met andere vrouwen! Dat heeft me gesteund en kracht gegeven"
(workshop Stilstaan bij je kinderwens)

Nieuw: Subsidieregeling KID

KID-behandelingen voor vrouwen zonder mannelijke partner worden per 1 januari 2020 vergoed vanuit een nieuwe regeling: de Subsidieregeling kunstmatige inseminatie met donorsemen. Dat is goed nieuws na een jaar waarin deze vergoeding ter discussie werd gesteld.

20 jaar terug in de tijd

medischenoodzaakHet niet meer vergoeden van KID-behandelingen voor single en lesbische vrouwen is in strijd met staand beleid en zet ons 20 jaar terug in de tijd.

Niemand droomt ervan om via Kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID) een kind te krijgen. Vrouwen met een onvruchtbare partner niet, vrouwen in een lesbische relatie niet en alleenstaande vrouwen niet. Toch willen het Zorginstituut en Minister Bruins (Medische Zorg, VVD) KID behandelingen voor die laatste twee groepen niet meer vergoeden vanuit de basisverzekering. Hiermee wordt staand beleid onderuit gehaald, en zijn we terug bij af.

Uit de anonimiteit: wat beweegt donoren?

donoroplossingAls single vrouw die haar kinderwens wil realiseren, ben je aangewezen op een spermadonor. Maar wie zijn toch die mannen die donor zijn bij een spermabank?

Fiom deed recentelijk onderzoek naar de motivatie van donoren om zich aan te melden bij hun KID-DNA Databank. Onderzoek dat ook weer een beetje bijdraagt aan het beeld dat jij en ik ons vormen van donoren.

Moeder in je eentje: het verhaal van Maartje

maartjethijsvoetenMaartje (41), moeder van Thijs (5): 

“Ik was begin dertig toen ik voorzichtig begon na te denken over het idee om alleen een kind te krijgen. Maar was ik niet te jong? Was dit niet een keuze die je pas maakt als je tegen de veertig loopt? En belangrijker nog: zou het praktisch en financieel wel kunnen? Ik wilde eerst weten of het überhaupt haalbaar was, voor ik me er emotioneel in zou laten zakken.

Donorkeuze: een kwestie van vertrouwen

Een kind krijgen doe je niet alleen. Ook niet als je uiteindelijk voor solomoederschap kiest. Los van een goed netwerk (‘it takes a village to raise a child…’) is er ook een man nodig om het benodigde zaad te leveren voor een bevruchting.

Een donor van de spermabank voelt voor veel vrouwen veiliger dan zelf een donor zoeken. Toch is het in beide gevallen een kwestie van vertrouwen.