facebook  linkedin  twitter

"Een stevige leidraad om wekelijks actief met mijn kinderwens bezig te zijn. Het gaf structuur in mijn 'heen-en-weer' hinkende gedachten en mijn vermijdingsgedrag."
(online Wenskracht programma)

  • Start
  • Blog
  • Wel solo, niet alleen - over tribe, village en netwerk

Wel solo, niet alleen - over tribe, village en netwerk

netwerk

'Het lijkt me zwaar om het in m’n eentje te gaan doen? Hóe ga ik dat eigenlijk doen: werken, zorgen, … blijft er nog wel tijd over voor vrienden, sport en hobbies, of voor mezelf? En wat als mijn kind ziek is, of ik het zelf niet meer red…?'

Herkenbare gedachten. En ook realistisch: want als solomoeder zúllen er momenten komen dat het veel is, té veel soms. Dat je je alleen voelt, en de steun van een partner mist.

En dan is een goed netwerk heel belangrijk.

Een netwerk dat uit voldoende mensen bestaat, maar ook divers is. Want jouw behoefte aan steun of praktische hulp zal ook per moment, per situatie verschillen. Ik las een artikel van Marika Lindholm* waarin zij een mooi onderscheid maakt, tussen een tribe, een village en een netwerk.

Tribe

Het is fijn om een tribe te hebben, een groep gelijkgestemden. Vrouwen die net als jij geen partner hebben en welk een kinderwens. Of in een latere fase, vrouwen die ook alleen voor het moederschap kozen.

Tribes zijn troostrijk: je bent niet de enige in deze situatie. De vrouwen in jouw tribe zullen je begrijpen. Zij wéten wat het is. Er is steun en medeleven vanuit een gedeelde ervaring.

Je hoeft er niet sterk te zijn, je kunt zorgen delen, samen lachen en relativeren. Herkenning en erkenning, dat is de kracht.

Tribes zoeken elkaar bewust op, in real life of online, op fora of bijvoorbeeld in Facebook-groepen.

Village

‘It takes a village to raise a child’ – een oud Afrikaans gezegde: Jij bent niet alleen in de verzorging en opvoeding van je kind.

Familie, vrienden, buren, de leid(st)ers op de kinderopvang en leerkrachten op school, (gezinnen van) vriendjes, sportclubs, de mensen op het consultatiebureau… allemaal dragen ze bij aan de ontwikkeling van jouw kind.

Mensen uit jouw nabijheid, ieder vanuit een eigen betrokkenheid – persoonlijk, professioneel of geografisch.

Netwerk

Een effectief netwerk bestaat uit mensen met wie je een sterke band hebt (mensen die ook deel uitmaken van je tribe en je village) en mensen die je wel kent, maar met meer afstand.

Netwerken zijn belangrijk, als je informatie nodig hebt, of een baan zoekt.

Iemand bij jou uit de buurt kent misschien meisjes die wel op willen passen. Iemand die je maar vaag kent, weet misschien wel veel van een probleem waar je (met je kind) tegenaan loopt, of is als eerste op de hoogte van een vacature die voor jou interessant kan zijn.

Tribe, village en netwerk, ze zijn alle drie belangrijk. Maar je tribe en je village vormen jouw eerste vangnet. Vanuit een persoonlijke verbondenheid met deze mensen zul je op hen een beroep kunnen doen voor steun, hulp en je eigen welzijn.

 

En nu jij

Kijk eens naar hoe het gesteld is met jouw netwerk, en dan in het bijzonder je tribe en je village.

Mis je een tribe? Daar kun je naar op zoek. Voor deelneemsters aan dagworkshops of individuele trajecten bied ik zo’n groep.

Een village kun je creëren. Je kunt bewust activiteiten gaan ondernemen in jouw omgeving om mensen te leren kennen. Lid worden van een club of vereniging in de buurt, een praatje maken met mensen bij de zwangerschapscursus, de kinderopvang of op het schoolplein.

 

*Geïnspireerd op een artikel van Marika Lindholm, ‘Weave a web of support’