facebook  linkedin  twitter

"Bedankt voor je input en je ondersteuning gedurende mijn coachingstraject: ik heb zoveel stappen durven zetten. De basis voor mijn beslissing voelt nu echt stevig."
(individuele coaching - uitgebreid)

  • Start
  • Blog
  • Halina en de kracht van kwetsbaarheid

Halina en de kracht van kwetsbaarheid

Halina

 Hoe kan het toch dat een leuke vrouw als jij geen partner heeft?

Dan wil je zeker niet echt
Dan hecht je te veel aan je carrière
Dan ben je vast te zelfstandig
Of te veeleisend
Of je hebt gewoon niet genoeg je best gedaan…

Een kinderwens? Jij? Maar jij bent toch single…?

Herkenbare vragen en opmerkingen.

En toen was daar Halina Reijn. Eerst met een prachtige column in de Belgische krant De Morgen (later overgenomen door de Volkskrant), en daarna bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel in DWDD.

Halina
(klik op de afbeelding of hier om de uitzending terug te kijken)

Halina die geraakt was door het themanummer van De Morgen over de OK vrouw, de Ongewild Kinderloze vrouw.

Halina die zich opeens pijnlijk bewust werd van haar verdriet. Want dacht ze zelf ook niet altijd dat ze geen kinderen heeft omdat ze dat niet wil, omdat ze geen partner heeft en omdat haar leven al zo gevuld is?

Halina die onder ogen durfde te zien hoe graag ze eigenlijk een partner wil. En een gezin. En dat er achter het feit dat dat niet lukt, of in ieder geval tot op heden niet gelukt is, een groot verdriet schuil gaat.

En Halina die dit inzicht met ons deelde. In de krant en op televisie.

Ze heeft veel losgemaakt, getuige het grote aantal reacties op haar column en interviews, en stukken die daarna in de media verschenen.

onzichtbaar verdriet

Wat mij betreft is de grote verdienste van Halina dat ze de pijn rondom ongewilde partner- en kinderloosheid zichtbaar heeft gemaakt voor het grote publiek.

 

‘Het feit dat ik heel graag wil, maar dat het niet lukt en ik daar waanzinnig verdrietig om ben, is blijkbaar niet geloofwaardig, of te pijnlijk voor mij en mijn omgeving om onder ogen te zien’

 

Halina is stellig dat ze alleen kinderen zou willen mét een partner. Dat is oké. Maar geen partner hoeft niet te betekenen dat je ook kinderloos blijft. Er zijn andere opties, zoals een kind van een donor, of een kind in co-ouderschap met een homo(stel).

rouwen mag, verantwoordelijkheid nemen ook

Zoals iemand het in een reactie mooi verwoordde: ‘Alles kan, niets moet. Rouwen mag, maar verantwoordelijkheid nemen ook’.

Erken het verdriet, geef er ruimte aan. Het is er, en het mag er zijn. Daar is moed voor nodig, moed om te zijn met een heftige en pijnlijke emotie. Om je tranen te laten zijn en te accepteren dat er geen 'oplossing' is.

Als je dat kunt, zijn met ongemakklijke gevoelens en emoties, zul je ook ontdekken welke kracht erin schuilt.

De kracht om verantwoordelijkheid te nemen, om te gaan onderzoeken wat er wél kan. Of het moederschap zonder partner voor jou een optie zou zijn, en op welke manier.

En wees je bewust dat wat je ook kiest, elke richting momenten van geluk én van verdriet zal kennen.

 

dwdd documentaire: de OK-vrouw - ongewenst kinderloos

Deze uitzending bij DWDD was aanleiding voor het maken van een documentaire: De OK-vrouw (2016)

In de maanden voordat Halina Reijn veertig werd, sprak ze hardop uit dat ze een OK-vrouw is, Ongewenst Kinderloos.

Een verdrietige constatering want ze zou graag een gezin stichten, maar daarvoor is een man nodig en die heeft ze niet. Om haar heen wordt vaak met onbegrip op haar verdriet gereageerd want ze heeft toch alles? Ze is mooi, slim, heeft veel vrienden en een glansrijke carrière.

Hoe graag wil ze eigenlijk een kind, wat voor offers zijn daar voor nodig, of voelt ze vooral maatschappelijke druk: een vrouw is pas compleet als ze een gezin heeft.

Tijdens haar zoektocht wordt Halina gevolgd door regisseur Gülsah Dogan.

 

 

 

Tags: kinderwens, single, kinderloos, verdriet