facebook  linkedin  twitter

"Bedankt voor je input en je ondersteuning gedurende mijn coachingstraject: ik heb zoveel stappen durven zetten. De basis voor mijn beslissing voelt nu echt stevig."
(individuele coaching - uitgebreid)

Module 1 - persoonlijk

Module 1 – Wil ik (alleen) een kind?

Als je geen partner hebt, en wel een kinderwens, kun je ervoor kiezen om in je eentje moeder te worden. Een solomoeder. Maar zou je dat ook willen?

Stel jij jezelf ook wel vragen als:

 • Past solomoederschap wel bij mij?
 • Wat is groter: mijn kinderwens of mijn partnerwens?
 • Moet ik niet eerst meer energie steken in het zoeken naar een geschikte partner?
 • Wanneer hak ik de knoop door om er alleen voor te gaan?
 • Hoe weet ik of ik de goede keuze maak? Krijg ik geen spijt?

In zes weken tijd krijg je grip op de persoonlijke kant van een mogelijke keuze voor solomoederschap. Na het doorlopen van deze module:

 • Heb je inzicht gekregen in de betekenis van je kinderwens voor jou
 • Beschik je over een eigen, persoonlijk kompas dat je helpt bij het maken van verdere keuzes rondom je kinderwens
 • Weet je wat je nodig hebt om wel/niet de keuze voor alleen een kind te kunnen maken
 • Heb je een plan voor hoe jij verder gaat met je kinderwens
 • heb je houvast in de vorm van een mooi persoonlijk document om op terug te vallen op momenten van twijfel

 

Programma

Zes weken lang krijg je iedere week een mail met een opdracht. Of beter gezegd: een uitnodiging om actief bezig te gaan met je kinderwens. Een uitnodiging om op een bepaalde manier naar jezelf en je kinderwens te kijken. Om stil te staan en te onderzoeken. Om het thema eens van een hele andere kant te bekijken.

De wekelijkse opdracht nodigt uit om te schrijven. Schrijven vormt een belangrijk onderdeel van deze module, om twee belangrijke redenen. Allereerst dwingt schrijven je tot concreter en nauwkeuriger formuleren, en daarmee tot diepere reflectie.

Verder maakt schrijven je gedachten, gevoelens en inzichten tastbaar. Door te schrijven blijven ze bewaard, en beschikbaar om op een later moment weer eens terug te pakken. In de toekomst kun je inspiratie, kracht, bemoediging of troost vinden in wat je hebt opgeschreven.

 

Koers Solomoederschap

Deze module maakt deel uit van een serie van 3 die samen het traject Koers Solomoederschap vormen:

 1. Module 1 – Wil ik (alleen) een kind? Over de persoonlijke kant van de keuze
 2. Module 2 – Mag ik in m’n eentje kiezen voor een kind? Over de moreel-ethische kant van de keuze
 3. Module 3 – Kan ik het allen? Over de praktische kant van de keuze

De modules zijn los van elkaar te volgen.

 

Aanmelden 

 

Privacyverklaring

In deze privacyverklaring zet ik voor je op een rijtje hoe Alleen met kinderwens omgaat met jouw persoonsgegevens: hoe worden ze verzameld, waar worden ze opgeslagen en  voor welk doel worden ze gebruikt. Ook lees je wat jouw rechten zijn met betrekking tot jouw gegevens en hoe je van die rechten gebruik kunt maken.

Soms kan het nodig zijn iets te wijzigen in deze privacyverklaring, bijvoorbeeld omdat de wet verandert. Je wordt daar niet actief over geïnformeerd, maar de aanpassingen zijn wel altijd op deze websitepagina terug te vinden.

Alleen met kinderwens Coaching & advies

Alleen met kinderwens is een praktijk voor coaching en advies die zich richt op alleenstaande vrouwen met een kinderwens. Er zijn situaties waarin jouw gegevens door Alleen met kinderwens verzameld worden. Het is goed dat jij weet hoe dat gebeurt en hoe jij daar invloed op hebt.

Alleen met kinderwens is een eenmanszaak die gerund wordt door Barbara Lammerts van Bueren. Als je vragen hebt over het gebruik van jouw gegevens kun je met haar contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Doel gegevens

 • Versturen van nieuwsbrieven
  Alleen met kinderwens verstuurt iedere twee weken een I-zine (digitale nieuwsbrief). Dit I-zine is informatief en commercieel. Als er aanleiding voor is, verstuur ik op onregelmatige basis tussentijds een extra I-zine. Voor het versturen van nieuwsbrieven worden je voornaam en mailadres geregistreerd.
 • Contact opnemen
  Als je via het contactformulier op deze website contact opneemt met Alleen met kinderwens, worden je (voor)naam, mailadres en, als jij dat ingevuld hebt, telefoonnummer geregistreerd, zodat ik kan reageren op je bericht.
 • Factureren
  Als je je aanmeldt voor een activiteit of dienst van Alleen met kinderwens, of een product koopt, worden je volledige naam, adres, mailadres en telefoonnummer verzameld voor het opmaken van de factuur en - indien relevant - de deelnemersadministratie.
 • Analytics
  De website van Alleen met kinderwens verzamelt gegevens met behulp van Google Analytics om zo inzicht te krijgen in het gebruik van de website. Deze gegevens zijn anoniem en gaan over zaken als hoe lang je op de website was en welke pagina’s je bekeek.

Verwerkers

Voor het verzamelen, opslaan en beheren van gegevens maakt Alleen met kinderwens gebruik van de diensten van andere partijen:

 • Autorespond
  De I-zines van Alleen met kinderwens worden verzonden met Autorespond. Op het moment dat jij je aanmeldt voor de nieuwsbrief, worden jouw voornaam en mailadres automatisch opgeslagen in de daarvoor bestemde lijst binnen Autorespond. Als je een dienst of product koopt bij Alleen met kinderwens, worden naast je voornaam en mailadres ook je achternaam, adres en telefoonnummer automatisch opgeslagen in de administratie.
 • Gmail
  Voor e-mail maakt Alleen met kinderwens gebruik van Gmail.
 • Netsolid
  De website van Alleen met kinderwens wordt gehost bij en technisch ondersteund door Netsolid.

Met Autorespond en Netsolid heeft Alleen met kinderwens verwerkersovereenkomsten afgesloten. In deze verwerkersovereenkomsten zijn afspraken vastgelegd over hoe zij omgaan met de verwerking van persoonsgegevens.

Bewaartermijn

Jouw gegevens worden voor langere tijd bewaard door Alleen met kinderwens, maar nooit langer dan nodig is voor het uitvoeren van activiteiten, behalve als het een wettelijke verplichting is om gegevens langer te bewaren.

 • Versturen van nieuwsbrieven
  Je voornaam en mailadres worden opgeslagen in Autorespond. Dat gebeurt voor onbepaalde tijd: jij bepaalt zelf wanneer je geen nieuwsbrieven meer wilt ontvangen. Onderaan ieder I-zine vind je een link om je af te melden. Na afmelding worden je gegevens uit Autorespond verwijderd.
 • Contact opnemen
  Als jij contact opneemt met Alleen met kinderwens, worden je gegevens opgeslagen op de mailserver. Die mails worden tot maximaal drie jaar bewaard.
 • Factureren
  Als jij een dienst of product koopt bij Alleen met kinderwens, worden je voor- en achternaam, adres, telefoonnummer en mailadres opgeslagen in Autorespond. Als ondernemer ben ik wettelijke verplicht om mijn administratie, en daarmee ook deze gegevens van jou, zeven jaar te bewaren.
 • Analytics
  De gegevens die Google Analytics verzamelt op deze website zijn anoniem. Deze gegevens worden tot maximaal 12 maanden bewaard.

Jouw rechten

 • Recht op inzage, wijziging en wissen
  Je hebt het recht om te allen tijde jouw gegevens op te vragen bij Alleen met kinderwens. De gegevens die in Autorespond bewaard worden kun je eenvoudig zelf inzien, wijzigen of verwijderen via de link ‘mijn gegevens wijzigen’ onderaan elk I-zine of mailing die je van Alleen met kinderwens ontvangt.
 • Recht op het indienen van een klacht
  Je hebt het recht om een klacht in te dienen als je vindt dat Alleen met kinderwens niet goed omgaat met jouw gegevens. Hoe je dat doet, lees je hier

Tot slot

Alleen met kinderwens zal jouw gegevens nooit actief met anderen delen zonder jouw uitdrukkelijke toestemming.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

mei 2018

Het verhaal van Caroline

Caroline


In september 2009 ontmoette ik Caroline, als één van de deelneemsters aan de workshop Stilstaan bij je kinderwens. Caroline was toen 36 jaar oud, en voorzichtig begonnen om het idee van ‘samen met een man’ een gezin stichten los te laten.

Ruim acht jaar na die eerste kennismaking, sprak ik met Caroline over haar weg naar het moederschap.

Cécile

Cécile deed een traject met drie gesprekken:

doelgericht nadenken en voelen

"Barbara heeft me ontzettend geholpen om doelgericht na te denken en te voelen over mijn kinderwens. In 3 gerichte coachingsessies lag de focus voor mij vooral op ‘zou ik deze wens alleen ook willen proberen te vervullen?’. Ik ervoer bij Barbara de ruimte om daar op allerlei manieren naar te kijken en mijn gedachten over te ordenen.

rust en houvast

Uiteindelijk ben ik voor mijzelf uitgekomen op ‘het feit dat alleen een kindje krijgen mogelijk is, betekent niet dat ik dit ook zelf wil’. Het gaf me ontzettend veel rust toen ik die zin op een moment tijdens een sessie uitsprak, en deze geeft me nu ook houvast.

logisch verdriet 

Ik voel wel verdriet over de niet-vervulde wens. Het hielp me dat Barbara daarin liet zien ‘maar dat is toch ook heel logisch?’.

Haar nuchtere aanpak en uitgebreide ervaring bij het begeleiden van vrouwen over dit onderwerp waren voor mij de belangrijkste redenen om dit traject met haar in te gaan, en ik ben zeer blij dat ik deze coaching bij haar heb kunnen doen."

 

 

Individuele coaching ook iets voor jou?

Moeder zonder man

Op 29 mei 2013 schreef psycholoog Jolet Plomp op haar blog* een recensie over mijn boek Geen partner, wel een kinderwens:

 

"Ik las een boeiend boek dat ook nog eens heel nuttig en deskundig is. Daarom wilde ik het hier bespreken. Vervolgens stelde ik het schrijven van die recensie eindeloos uit. Dat kwam door het onderwerp: moeder worden zonder man.

Zo ben ik opgevoed – eerst is er liefde, en dan komen de kinderen. De praktijk was vaak anders - toen al en altijd al. Veel vrouwen voedden alleen hun kinderen op, maar meestal was dat het effect van het overlijden of anderszins onbedoeld afwezig zijn of verdwijnen van de vader. Ze hadden er niet positief voor gekozen; hoogstens hadden ze bij een ongewenste zwangerschap besloten geen abortus te plegen.

Tegenwoordig kunnen vrouwen wel zelf kiezen voor manloos moederschap - dankzij emancipatie, economische zelfstandigheid en de stand van de medische wetenschap. ‘Bam’ worden ze genoemd, deze bewust alleenstaande moeders.  En er komen er steeds meer van.  Het is begonnen in de jaren tachtig, toen ze overigens bom heetten – bewust ongehuwde moeders.

Het is zeker niet makkelijk om te kiezen voor alleenstaand moederschap. Dat wordt duidelijk als je Barbara  Lammerts van Bueren leest. Het begin van de complexe besluitvorming is dat deze vrouwen  onder ogen zien dat ze niet bijtijds een man hebben gevonden om kinderen mee te krijgen.  Zo ontstaat het idee om ‘moederschap’ los te koppelen van ‘man’.   In ‘Geen partner, wel een kinderwens’ wordt dit proces helder en genuanceerd beschreven.  


Persoonlijke, morele en praktische overwegingen

Het boek geeft een verhelderende uiteenzetting van persoonlijke, morele en praktische overwegingen:

·         Wil ik alleen voor een kind kiezen?

·         Mag ik alleen voor een kind kiezen?

·         Kan ik deze vorm van moederschap aan?

·         Hoe ga ik dat doen?

Lammerts van Bueren is zelf al enige tijd bam en ze kent alle relevante wetenschappelijke research. Zelf heeft ze ook onderzoek gedaan. Daaruit komt naar voren dat de vraag ‘Mag ik dit wel doen?’  bam-vrouwen de meeste hoofdbrekens bezorgt.  Er is echter geen enkele studie die overtuigend aantoont dat het slechter voor een kind is om op te groeien bij een alleenstaande moeder dan bij een vader en moeder.  Wel weten we dat kinderen erbij gebaat zijn om op te groeien met minstens drie vaste vertrouwde volwassenen m/v die voor ze zorgen. (Hierover gaat het fascinerende boek ‘Een kind heeft vele moeders’ van Sarah Blaffer Hrdy.)


Wie alleenstaand moederschap overweegt  kan dit boek niet missen.

Maar het helpt ook als je nog niet weet of je het bam-schap wel wilt aangaan.

Wie zeker weet dat ze alleen een kind wil, helpt dit boek om alle beslissingen te doorlopen. Zo is er de keuze van de donor - dat kan een bekende man zijn, of een donor van internet, of je maakt gebruik van een spermabank (anoniem of niet).  

Vrouwen die al bam of bom zijn, zullen het ook prettig vinden om dit boek te lezen. Ze kunnen er veel in herkennen en het zal ze helpen om te gaan met onverwachte tegenvallers.

Zelfs als je helemaal niets bammigs overweegt is dit boek interessant. Het geeft namelijk een boeiend beeld van nieuwe ontwikkelingen in ouderschap, waarbij Lammerts van Bueren ook de historische context schetst. En je leest over andere vormen van ouderschap dan het alleenstaande, zoals adoptie en pleegouderschap door 1, 2 of 3 ouders.  Het zal niet lang duren of iedereen komt deze varianten tegen in de eigen omgeving.

Barbara Lammerts van Bueren doet dit onderwerp alle eer aan. Ze is compleet - alle vragen en gedachten die bij mij opkwamen tijdens het lezen, werden even later behandeld. Bovendien is ze heel realistisch en objectief – ze gaat er vanuit dat je nooit zeker kunt zijn van de beslissing tot alleenstaand moederschap. Ze heeft alle begrip voor aarzelingen en ze poetst die nooit weg.

Haar motto is: Je moet dit alleen doen als je het echt heel graag wilt, en dan nog raad ik je aan om eerst alle aspecten van je keus serieus te checken aan de hand van dit boek. Maar áls dat allemaal is gedaan en je verlangen naar een kind is nog even groot, dan is Lammerts van Bueren bemoedigend: bam is een reële mogelijkheid, die je leven kan verrijken.

Gezien al deze complexiteit en gevoeligheden heb ik door dit boek veel bewondering gekregen voor Barbara Lammerts van Bueren.  Ze moet een hele heldere geest hebben en haar gevoelens goed kunnen accepteren en hanteren. Dit boek is namelijk glashelder geschreven. Geen verhullende zinnen, geen kromme redeneringen, maar ook nooit domme simplificaties of irreëel optimisme.  Dit  boek is doordrongen van warme acceptatie en genuanceerde zorgvuldigheid.  Het verbaast me dan ook niet dat Lammerts van Bueren een praktijk heeft voor de begeleiding van alleenstaande vrouwen met kinderwens.  

Nog even over mijn uitstelgedrag bij het schrijven van deze recensie. De norm ‘elk kind heeft een vader nodig’ zit er bij mij diep ingebakken en dat heeft mijn levensloop sterk beïnvloed. Dat ik na de scheiding goede vrienden bleef met de vader van mijn toen driejarig kind spijt me niet, uiteraard.  Maar dat ik vlak voor mijn 40ste mijn verlangen om nogmaals moeder te worden aan de kant schoof wegens gebrek aan een man… Het geeft me een kriebelig gevoel dat dit misschien niet echt nodig was."

 

Geen partner, wel een kinderwens;  handreikingen voor alleenstaande vrouwen die het moederschap overwegen, Barbara Lammerts van Bueren, 2012, uitgeverij Zhonoor.

Boek bestellen? Dat kan hier.

 

* de website (inclusief blog) van Jolet Plomp is niet meer online