facebook  linkedin  twitter

"Dit boek is glashelder geschreven. Geen verhullende zinnen, geen kromme redeneringen, maar ook nooit domme simplificaties of irreëel optimisme"
(recensie Geen partner, wel een kinderwens)

Traject C - op weg naar een bekende donor

Wil jij het liefst een bekende donor, om je kinderwens te realiseren?

Maar ken je niemand die donor voor je zou kunnen zijn? (of dénk je niemand te kennen...) Of ken je wel iemand, maar durf je de vraag niet te stellen? Of weet je niet hóe je de vraag moet stellen? Of weet je eigenlijk gewoon helemaal niet waar je moet beginnen om deze wens vorm te geven? Of ...

Dan is Traject C er voor jou: 16 weken begeleiding en ondersteuning bij het zoeken naar / vragen van / in gesprek gaan met een potentiele donor.

Weer beschikbaar na de zomer 2020

 

Een bekende donor?  Ja!  Maar...

Met grote regelmaat hoor ik vrouwen zeggen: ‘het liefst zou ik een bekende donor willen…’ vrijwel meteen gevolgd door heel veel ‘maren’.

 • ‘Maar ik ken niemand…’,
 • ‘maar zoiets kun je toch niet van iemand vragen…’,
 • ‘maar hoe …’, 
 • ‘maar wat als …’

Alleen kiezen voor een kind, met de hulp van een bekende donor biedt kansen. Voor jou als (toekomstige) moeder, voor het kind en ook voor de donor.

Maar dan moet wel eerst de man gevonden worden, en de vraag gesteld. En zullen jij als wensmoeder en hij als potentiele donor jullie wensen en verwachtingen op elkaar af moeten stemmen.

En als het tot een ‘ja’ komt, afspraken maken: enerzijds door zaken vast te leggen, anderzijds door te erkennen dat niet alles te voorzien is en ruimte te laten voor wat komt.

 

KENNIS, INZICHTEN EN MOED

In een traject van zestien weken neem ik je mee op onderzoek. Ik laat je zien wat er komt kijken bij de keuze voor een bekende donor, en nodig je uit om te verkennen of en hoe een bekende donor jou zou passen.

Ik deel mijn kennis en jarenlange ervaring met je. Met praktische opdrachten onderzoek jij jouw situatie: wat is voor jou belangrijk, hoe zie jij de rol/betrokkenheid van een bekende donor?

Wie zou er voor jou donor kunnen en willen zijn? Ken je zelf iemand, of hoe zou je je netwerk in kunnen zetten in je zoektocht?

Dan komt er een moment dat je naar buiten moet met je verlangen. Met je vraag. Dé vraag. Daar is moed voor nodig. Ik help je deze spannende fase 'behapbaar' maken, en de moed te vinden om dat te doen wat zo spannend is. En wat zo veel op kan leveren.

Maar met het stellen van de vraag ben je er nog niet. Eigenlijk begint het dan pas. Ook voor de fase na de vraag, voorzie ik je van concrete handreikingen: wat moet je met elkaar bespreken, wanneer neem je het besluit, en wat kun je vastleggen in een donorcontract?

'Ik ken iemand die ik graag zou willen vragen als donor. Al heel lang zit hij in mijn hoofd, in gedachten heb ik de vraag al honderd keer gesteld. De realiteit is dat ik het keer op keer toch niet doe. En dat ik het mezelf ook niet toesta naar de spermabank te gaan, zo lang de vraag niet gesteld is…'

 

De inhoud van het traject

In zestien weken gaan we aan de slag met de volgende vragen:

 • Waarom kiezen voor een bekende donor?
  Waarom kies jij voor een bekende donor? Zijn de verwachtingen die je van deze keuze hebt reëel?
 • Wat wil jij wel/niet van een bekende donor?
  Hoe zie jij de rol/betrokkenheid van een bekende donor? Wat zijn voor jou een harde voorwaarden, waar ben je bereid concessies te doen? Wat zijn mogelijke (juridische) consequenties van bepaalde keuzes?
 • Wie komen er in aanmerking? Waar zoek/vind je?
  Ken je iemand in je eigen vrienden/kennissenkring? Hoe gebruik je je netwerk om via via in contact te komen met een potentiele donor?
 • Hoe – wanneer stel je de vraag of iemand donor voor jou zou willen zijn?
  Er zijn verschillende manieren om ‘dé vraag’ te stellen: welke zou bij jou passen? Welke reacties kun je verwachten? Hoe ga je om met een afwijzing? Of met een hele enthousiaste reactie?
 • Waar moet je het met elkaar over hebben? Wat kun/moet je vastleggen?
  Hoe ga je met een potentiele donor in gesprek, hoe verken je wederzijds verwachtingen? Welke afspraken leg je vast en hoe stel je een donorcontract op?
 • Omgeving en openheid
  Hoe open ben je naar je omgeving over jouw keuzes en (de identiteit van) de donor? Wat vertel je (straks) je kind? En wat betekent dat voor nu?

Hoe ziet het er praktisch uit?

Je krijgt 16 weken begeleiding bij je vragen, zoektocht en misschien al wel gesprekken met een potentiele donor.

 • De eerste 12 weken krijg je elke week mail met informatie, tips en handreikingen én een concrete opdracht om ermee aan de slag te gaan, afgewisseld met (tijdschrift)artikelen/interviews, waarin vrouwen die kozen voor een bekende donor vertellen over hun ervaringen
 • 16 weken lang actieve begeleiding in de vorm van wekelijks mailcontact, waarbij ik reageer op je uitgewerkte opdrachten en vragen en ik - als jij dat wilt - je stok achter de deur ben
 • 1 persoonlijk coachingsgesprek, naar jouw behoefte in te plannen gedurende de looptijd van het traject
 • Ieder kwartaal een ontmoetingsavond met vrouwen die net als jij op zoek zijn naar een bekende donor, er al een gevonden hebben of inmiddels zwanger/moeder zijn dankzij de hulp van een bekende donor. Op deze avonden ben je ook na afloop van jouw begeleidingstraject nog van harte welkom (zolang het thema 'bekende donor' voor jou actueel is)

'Elkaar ontmoeten op de bijeenkomsten, dat zijn momenten die ik nodig heb om actief bezig te blijven, uit te wisselen, bevestiging te krijgen of juist nieuwe inzichten.'

'Het is niet iets dat je ‘zomaar’ vraagt, of iemand donor voor je wil zijn. Maar ik moest het wel vragen. Dit traject heeft me de handvatten gegeven én vormde een goede stok achter de deur.'

 

Traject C biedt structuur, een leidraad en een stok achter de deur.

 

'De drempel om het te vragen was hoog, heel hoog. En mijn kinderwens was omgeven met zwaarte. Maar nu ik het – ook dankzij dit traject – toch gedurfd heb, en in gesprek ben met een potentiele donor voelt mijn kinderwens zo veel lichter. Er is perspectief!'

 

Door wie?

Traject C wordt begeleid door Barbara Lammerts van Bueren. Sinds 2009 heeft zij ruim 500 single vrouwen begeleid bij de vragen en keuzes rondom hun kinderwens. Zij schreef de boeken 'Geen partner, wel een kinderwens' (2013/2018) en 'Donor bekend' (2017). Zij is zelf solomoeder van twee dochters: voor de oudste was een vriend donor, de jongste heeft zij geadopteerd.

 

Praktische informatie en aanmelden

 • Data: starten kan op ieder gewenst moment. 
 • Locatie van het coachingsgesprek en de kwartaalbijeenkomsten: Utrecht (kan in overleg van afgeweken worden)

Het traject bestaat uit: 12x wekelijks mail met informatie, opdrachten en ervaringsverhalen, 16 weken lang actieve begeleiding per mail, 1 persoonlijk coachingsgesprek te plannen binnen 16 weken na de factuurdatum (bij betaling in termijnen geldt de datum van de eerste factuur), vrij toegang tot de kwartaalbijeenkomsten van Traject C, ook na afloop van jouw eigen traject.

Deelnamekosten: Het hele traject kost € 397


Er zal regelmatig verwezen worden naar het boek Donor bekend, het is handig om dit te hebben. 

 

Via deze link of onderstaande knop kom je in een beveiligde omgeving waar je je gegevens in kunt vullen en kunt betalen via iDeal. Na ontvangst van je aanmelding en betaling neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op en gaan we aan de slag.

Ja, ik doe mee

 

 

 

Op je inschrijving voor dit begeleidingstraject is de wettelijke bedenktijd voor internetaankopen van toepassing. Dit houdt in dat je tot 14 dagen na inschrijving (maar uiterlijk tot de dag na ontvangst van de eerste mail) zonder opgaaf van reden je inschrijving kunt intrekken en recht hebt op teruggave van reeds betaalde bedragen.