facebook  linkedin  twitter


"Dit boek is doordrongen van warme acceptatie en genuanceerde zorgvuldigheid"
(recensie Geen partner, wel een kinderwens)

Met z'n tweetjes een gezin zijn

B bij Studio Max Live 1Vandaag was ik te gast in het programma Studio MAX Live. We spraken over BOM en BAM - vrouwen (BOM is écht iets anders dan BAM), de grote vragen waar single vrouwen met een kinderwens antwoorden op moeten vinden én de reactie van de omgeving.

In een prachtige reportage zagen we Sonja, haar moeder Lea en dochter Maja.

Waarom Sonja alleen koos voor een kind?

Dat was allereerst een sterk verlangen naar een kindje, en een biologische klok die al een beetje voelbaar begon te worden. Maar ook mensen in haar omgeving bij wie het niet (zomaar) lukte en het verdriet dat daarbij hoort.

Moeder, en inmiddels oma, Lea had het knap moeilijk met de keuze van haar dochter. Tot ze besefte: "Ik wil mijn dochter hierin niet verliezen".

Inmiddels is Sonja een gelukkige moeder: "Wij zijn met z'n tweeën een gezin", en Lea een meer dan trotse oma.

Oma Lea schreef mij over de harverwarmende invloed die Maja (en daarmee indirect de keuze van Sonja) op de familie heeft:

'Opa Jos die blijer door het leven gaat en zelfs vergaderingen afzegt. Oom Roel die rollebollend over de grond gaat en de stoere spelletjes met haar doet. Overgrootvader Sef (90) die met haar speelt en zelfs extra gezond wil blijven. Overgrootmoeder Mia, in de kliniek, wiens ogen weer oplichten en kusjes geeft. Oma Lea, die de avond voordat Maja komt, al zingend door het huis loopt.'