facebook  linkedin  twitter

"Mede dankzij de workshop heb ik mezelf open durven stellen voor het moeder worden op een minder conventionele manier. Ook heb ik er vriendinnen voor het leven ontmoet."
(workshop Stilstaan bij je kinderwens)

Intermediair - Kind zonder man

Cover intermediair 2009

De prins op het witte paard komt niet langs of rijdt weer weg. De biologische klok tikt door. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor dan maar alleen moeder te worden. Niet uit wanhoop, maar weloverwogen en zelfbewust.

In de Intermediair van 7 mei 2009 een mooi artikel over alleenstaande vrouwen die bewust voor het moederschap kiezen. In een kader vertellen drie vrouwen hun verhaal. Onder hen Barbara Lammerts van Bueren.

"Steeds meer, vooral hoger opgeleide vrouwen kiezen ervoor moeder te worden zonder man. Vroeger heette zij BOM (Bewust Ongehuwd Moeder, naar de actiegroep uit 1977), tegenwoordig BAM: Bewust Alleenstaand Moeder.

Wel bewust moeder, niet bewust alleenstaand

Die term 'bewust' kan makkelijk een misverstand oproepen. Want de keuze voor het moederschap is inderdaad bewust - doordacht en positief - maar het alleen-zijn is nooit de bedoeling geweest. Dat is eerder een ongelukje: gevolg van een concurrentiestrijd om de hoger opgeleide man. Daar zijn er, in de huidige generatie dertigers, namelijk minder van dan hoger opgeleide vrouwen. En downdaten, dat doen vrouwen liever niet."

[...]

"Is het egoïstisch om een kind bewust een vader te onthouden? Alleenstaande 'wensmoeders' worstelen járen met die vraag. Vaak beginnen ze hun zoektocht naar een donor in hun eigen omgeving: naar een (homoseksuele) man die een actieve vaderrol op zich wil nemen. Als die zich niet aandient, ook niet via internet, schuiven ze op naar een onbekende donor bij de spermabank.

Dat is dan inmiddels derde keus voor de vrouw die liever een kind had gekregen met een vaste partner, maar het moederinstinct wint. Zelf rationaliseren ze dat door te zeggen: geen enkele situatie is ideaal. Het gaat niet om de vorm, maar om de inhoud. Mijn kind is zeer gewenst, ik zal het alle liefde geven, en ik zal ervoor zorgen dat er mannen zijn die een belangrijke rol spelen in de opvoeding. Is dat egoïstisch?"

 

Bron: Cathalijne Boland / BAM Bewust Alleenstaand Moeder - Kind zonder man / in: Intermediair, 07-05-2009