facebook  linkedin  twitter

"Bedankt voor je input en je ondersteuning gedurende mijn coachingstraject: ik heb zoveel stappen durven zetten. De basis voor mijn beslissing voelt nu echt stevig."
(individuele coaching - uitgebreid)

  • Start
  • Blog
  • Waarom een spermadonor geen oplossing is

Waarom een spermadonor geen oplossing is

donoroplossing

Als je geen partner hebt, maar wel het sterke verlangen moeder te worden, zijn er mogelijkheden om je kinderwens vorm te geven. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een spermadonor.

Maar met de keuze voor een spermadonor ben je er nog niet.

Er volgen meer keuzes: wordt het een donor van de spermabank? Of een ‘bekende’?

En bij de spermabank, kies je dan voor een Nederlandse donor of ga je gebruik maken van een Deense? Of de ‘bekende’, is dat iemand die je nu al kent, of ga je actief op zoek naar iemand die voor jou donor zou willen zijn?

 Probleem opgelost...

Als de keuze voor de donor gemaakt is, start het spannende traject van inseminaties. Met iedere maand weer de spannende wachtweken: zal het dit keer ‘raak’ zijn…?

Tot die dag dat je een positieve zwangerschapstest in je hand houdt, en als alles goed blijf gaan, je negen maanden later een baby in je armen sluit. Je verlangen vervuld.

Het ‘probleem’ van de ontbrekende partner – ook wel ‘sociale onvruchtbaarheid’ genoemd – is ‘opgelost’ met de spermadonor. De arts in de fertiliteitskliniek heeft je succesvol behandeld.

Dat kan klinken als ‘einde verhaal, moeder en kind leefden nog lang en gelukkig’.

Maar eigenlijk begint het dan pas

Ook wat betreft de donor.

Want ervoor kiezen gebruik te maken van een spermadonor om je kinderwens te realiseren, gaat niet over het oplossen van een probleem.

Kiezen voor een spermadonor is het begin van een weg, een ervaring die een leven lang duurt.

Voor jou én voor je kind.

De baby in je armen groeit op, voor je het weet is het een puber en uiteindelijk zal hij een volwassene zijn, die zijn leven lang ‘kind van een donor’ blijft.

Wat betekent dat? Als kind, als puber, en daarna?

En wat betekent dat voor jou als moeder?

Stilstaan bij de korte én lange termijn

De keuze maken om met hulp van een donor moeder te worden, is geen korte termijn keuze. Vóórdat je de knoop doorhakt, zul je heel bewust stil moeten staan bij de lange termijn impact van je keuze.

Kiezen om gebruik te maken van een donor om een gezin te stichten is toch nog altijd een onconventionele keuze. Jouw gezin zal anders gevormd en samengesteld zijn dan het ‘normgezin’ met een vader, een moeder en hun (biologische) kinderen.

Kiezen voor een donor heeft consequenties

Daar hoort eerlijkheid bij, en openheid. Naar je kind, jezelf en je omgeving. Hoe ga jij het verhaal van jouw gezin delen? Aan wie vertel je erover en op welk moment? Welke woorden gebruik je?

Vragen en gedachten die best confronterend kunnen zijn. Angst op kunnen roepen.

Angst dat buitenstaanders jouw keuze af zullen keuren

Angst dat er anders naar jouw kind gekeken wordt

Angst voor vervelende nieuwsgierigheid naar de ontstaansgeschiedenis van jouw gezin

Angst dat jouw kind je jouw keuze kwalijk zal nemen

Angst dat een (bekende) donor meer betrokkenheid wil dan de bedoeling was, of het juist af laat weten tegen de afspraken in

Bouwen aan vertrouwen

Of je nu al solomoeder bent, of nog helemaal aan het begin staat van het je oriënteren op de mogelijkheden: wees je bewust van de lange termijn betekenis van je keuze.

Sta stil bij wat jouw keuze in de (ook verdere) toekomst betekent voor alle betrokkenen. Misschien kunnen gedachten daarover nog van invloed zijn op de keuzes waar je nu voor staat.

Je hoeft echt nog niet alle antwoorden te kennen, maar zorg wel dat je nu al bouwt aan je eigen vertrouwen en comfort rondom het donorthema. Voor nu én in de toekomst.

 

Behoefte aan begeleiding? Aan informatie en tips? Aan het uitwisselen met andere solomoeders (in wording)?

Kom ook naar:

Tags: donor, keuzes maken, kinderwens, spermabank