facebook  linkedin  twitter


"Wat een inspirerende dag! Ik voel me gesterkt, en ervaar meer rust en lichtheid rondom mijn kinderwens"

(workshop Stilstaan bij je kinderwens)

The Vikings are coming

In 2015 was de documentaire The vikings are coming bij de BBC te zien. ‘Ontroerend en ontluisterend’, schreef iemand toen als reactie. En dat was wat mij betreft goed verwoord.

Nu, drie jaar later, heb ik hem opnieuw bekeken. En opnieuw ben ik geraakt.

Geraakt door het verlangen van de vrouwen, door de moeite die zij zich getroosten, hun moed en doorzettingsvermogen. Door hun verdriet en teleurstelling bij het incasseren van tegenslag. Door de onmacht dat hun levens zo anders liepen dan ze gehoopt hadden, dat zwanger raken niet af te dwingen is.

Ik weet nog dat voor mij het ontluisterende deel ‘m toen zat de inkijk die de Deense spermabank Cryos gaf. De donoren die aan het woord kwamen.

Met beide benen op de grond

Of ik het nu nog ontluisterend zou noemen, weet ik eigenlijk niet. Misschien ben ik er in de drie tussenliggende jaren een beetje aan gewend geraakt. Aan de Deense spermabanken, de internetcatalogus met donoren, de wetenschap dat er geen limiet zit aan het aantal nakomelingen van een Deense donor…

Ik blijf me wel verbazen als een 19-jarige student over zijn donorschap zegt dat hij weet waar hij mee bezig is, hij is tenslotte ‘goedgekeurd’ door een psycholoog van Cryos.

En ik vind het hard om te horen dat een donor zich niet verantwoordelijk voelt voor de kinderen die er met zijn zaad geboren worden. Hij wil hen te zijner tijd best een keer ontmoeten, een kop koffie drinken en die dan ook nog betalen. Maar dat is het dan wel.

Naast de liefdevolle wensdromen van de moeders (in spe) zet deze kant van de zaak ons weer even met beide benen op de grond. Niet iedereen is op eenzelfde manier en vanuit eenzelfde gevoel bezig met of betrokken bij donorconceptie.

De mens achter de kinderwens

The Vikings are coming geeft wensmoeders, moeders, een bijna volwassen donorkind, grootouders in spe, donoren, een vriendin, en een zeer betrokken fertiliteitsarts allemaal een gezicht en een stem.

De persoonlijke verhalen bieden veel herkenning, ongeacht wat je vindt van de Deense donorbanken. En als je daar nog niet zoveel van vindt, helpt deze documentaire je daar misschien bij.

Kijken dus!

 

Ter aanvulling

Cryos en de European Sperm bank houden zich per land aan de nationale wetgeving. Dat betekent dat een Deense donor in Nederland maximaal 25 nakomelingen mag hebben. Maar dat is alleen Nederland. Diezelfde donor wordt ook gebruikt in talloze andere landen over de wereld...

Wat mij betreft nog altijd een unheimisch idee – wat doet dat met iemand, de wetenschap dat je wereldwijd honderd(en) halfbroers en –zussen hebt?

Natuurlijk heb ik ook begrip voor de aantrekkelijkheid van de Deense spermabanken: geen wachtlijsten, heel veel informatie over donoren en zelf kunnen kiezen.

Belangrijk om te weten: als je kiest voor een Deense donor, en je laat je behandelen in een ziekenhuis in Nederland, mag je alleen gebruik maken van een donor die aan de Nederlandse wetgeving voldoet: een niet-anonieme donor dus.

©2018 Barbara Lammerts van Bueren

Tags: spermadonor, Deense spermabank, kinderwens