facebook  linkedin  twitter

 "Niet uit hoeven leggen hoe diep de wens voor een kind zit en hoeveel verdriet het doet om afscheid te moeten nemen van het idee samen met een partner een kind te krijgen"
  • Start
  • Blog
  • Groot onderzoek solomoederschap 2018

Groot onderzoek solomoederschap 2018

2018onderzoeksolomoederschap

Wie zijn nou die vrouwen die kiezen voor solomoederschap (of dat overwegen)? Waarom maken ze deze keuze? Wat zijn hun grootste twijfels? Hoe doorlopen ze zo'n proces en hoe lang doen ze daar eigenlijk over?

Het zijn vragen van klanten, die willen weten of ze de enige zijn die de keuze moeilijk vinden, die willen weten of anderen dezelfde twijfels hebben, en die houvast willen voor hun eigen proces.

Het zijn ook vragen die ik regelmatig van buiten krijg. Van nieuwsgierige mensen uit mijn omgeving, van journalisten.

meten is weten

Natuurlijk heb ik er na 10 jaar Alleen met kinderwens wel een idee over. Maar toch is het goed om af en toe weer eens een 'meting' te doen. Om ideeën met feiten te kunnen onderbouwen. Om mijn achterban alle ruimte te geven hún kijk op de mogelijkheid van en de weg naar solomoederschap te delen.

In 2012 deed ik een vergelijkbaar onderzoek - in de aanloop naar mijn eerste boek Geen partner, wel een kinderwens. Inmiddels zijn we zes jaar, en tal van ontwikkelingen verder: verhalen over misstanden bij spermabanken, de opmars van Deens donorzaad, en vele ervaringsverhalen in de media.

onderzoek solomoederschap 2018

Het onderzoek gaat over single vrouwen met een kinderwens, in verschillende situaties en fases: vrouwen die alleen zijn en solomoederschap overwegen, overwogen hebben (en er niet voor gekozen) of de keuze gemaakt hebben om alleen een kind te willen krijgen.

Ook vrouwen die wel een partner hebben, kunnen tot de doelgroep behoren: vrouwen met een partner die geen kinderwens (meer) heeft, en die overwegen of zij zullen kiezen voor solomoederschap.

doel: gefundeerd en genuanceerd beeld

Met de opbrengsten uit dit onderzoek wil ik een gefundeerd en genuanceerd beeld geven van deze vrouwen en wat zij tegenkomen op hun weg naar wel/niet moederschap. Een beeld waarin vrouwen in een vergelijkbare situatie zich kunnen herkennen, waarin ze erkenning vinden, troost en inspiratie. En handvatten voor hun eigen proces.
Een beeld dat buitenstaanders meer inzicht en begrip geeft, in de complexiteit van dit thema.

Vragen hebben betrekking op: demografische en persoonlijke kenmerken, het keuzeproces, en ervaringen met ziekenhuizen/donoren, met reacties uit hun omgeving en als moeder.

drie vragenlijsten

Er zijn drie vragenlijsten beschikbaar:

1. voor vrouwen die de optie 'solomoederschap' onderzoeken (nog geen keuze gemaakt)

2. voor vrouwen die een keuze gemaakt hebben (wel of niet), en nu in de 'onderweg'- fase zitten (zoals: afscheid nemen van hun wens, op een wachtlijst staan, op zoek zijn naar een donor, bezig met inseminaties, zwanger)

3. voor solomoeders: vrouwen die in hun eentje een kind kregen en daar bewust voor kozen.

Ben of ken jij een solo(wens)moeder? Doe mee! Hoe meer respondenten, hoe betrouwbaarder de uitkomsten.

Voel je vrij om dit bericht te delen of anderen erop te wijzen. 

Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De vragenlijsten staan open tot en met 15 april 2018

 

In de loop van het voorjaar 2018 zal ik uitkomsten uit het Groot onderzoek solomoederschap 2018 met je delen. In ieder geval via mijn 2-wekelijks I-zine en deze website.

 

©2018 Barbara Lammerts van Bueren