facebook  linkedin  twitter

"Een stevige leidraad om wekelijks actief met mijn kinderwens bezig te zijn. Het gaf structuur in mijn 'heen-en-weer' hinkende gedachten en mijn vermijdingsgedrag."
(online Wenskracht programma)

Bammam & bamkids, hét bamboek - Anke Brus

bammam bamkids anke brus


In juli 2012 verscheen het eerste Nederlandse boek over alleenstaande vrouwen die bewust kiezen voor een kind. Schrijfster Anke Brus, zelf ook alleenstaand moeder, interviewde moeders, kinderen en een aantal deskundigen.

  • waarom kies je voor het alleenstaand moederschap?
  • hoe is het in de praktijk om er alleen voor te staan?
  • zijn er ook voordelen aan alleen moeder zijn, en wanneer is het zwaar?
  • hoe is het voor kinderen om alleen een moeder te hebben?
  • welke plek neemt de donor in, in de levens van kind en moeder?

 

Ervaringsverhalen

Deze en andere vragen komen aan bod in de gesprekken die Anke Brus met 14 moeders en 8 kinderen had. Het is altijd leuk om te lezen welke weg andere vrouwen hebben bewandeld naar het moederschap, en hoe zij hun leven met kind ervaren.

Nog interessanter zijn de gesprekken met de kinderen, want is dat niet de grootste vraag: hoe is het voor een kind om bij alleen een moeder op te groeien. De kinderen die in dit boek aan het woord komen (varierend in leeftijd van 5-27 jaar) geven de indruk weinig problemen te hebben met hun gezinssituatie.

De deskundigen

Na de ervaringsverhalen van moeders en kinderen komen vier deskundigen aan het woord: Kinderrechter en hoogleraar familie- en jeugdrecht Paul Vlaardingerbroek gaat in op een aantal juridische aspecten.

Therapeute Wilma Deurlo legt uit wat het betekent om ongewenst kinderloos te zijn. Henk Ruis, directeur van Behandelcentrum Geertgen vertelt over de begeleiding van vrouwen met een kinderwens en het principe van wederkerigheid dat in zijn kliniek gehanteerd wordt.

Tot slot bespreekt pedagoog en onderzoekster Henny Bos uitkomsten van onderzoek naar kinderen van een donor die opgroeien bij lesbische stellen of alleenstaande vrouwen: met deze kinderen en hun moeders blijkt het heel goed te gaan.

 

De verhalen van de moeders verschillen weinig van de ervaringsverhalen die met enige regelmaat in vrouwenbladen te vinden zijn.

De gesprekken met de kinderen vormen een leuke aanvulling, maar zijn te beperkt in aantal om echt een breed en genuanceerd beeld te krijgen van hun beleving van het gezin waar ze in opgroeien en de keuze die hun moeder gemaakt heeft.

Verder staan er in het boek een aantal storende taalfouten, en wordt in de woordenlijkst met toelichting onjuiste informatie gegeven:

'In Nederland is nog wel zaad van A-donoren verkrijgbaar, dit zaad is dan afkomstig van buitenlandse donoren.'

Dit is niet juist. In Nederland mag je niet met zaad van een A-donor geinsemineerd worden. In het buitenland is zeker zaad van A-donoren verkrijgbaar, dat zou je ook kunnen bestellen, maar een Nederlandse arts mag je hier niet mee behandelen.

Mocht je wel bewust voor een A-donor kiezen, dan zul je je toevlucht tot het buitenland moeten nemen.

 

Anke Brus / Bammam & bamkids, hét bamboek. Persoonlijke verhalen van bewust alleenstaande moeders en hun kinderen! / Uitgeverij van Brug / 2012

 

Het boek is verkrijgbaar bij de reguliere (internet)boekhandel: Bamman & bamkids

 

juli 2012
Barbara Lammerts van Bueren

Tags: ervaringsverhaal, donorkind, solomoederschap