facebook  linkedin  twitter

"Jouw accepterende, oordeelloze houding geeft ruimte: alle twijfels en gevoelens mogen er zijn. Een warm bad!"
(workshop Stilstaan bij je kinderwens)

Ambachtelijke bereiding...

super geniteurs sarah dumont

Kort geleden deed ik een grappige ontdekking: mijn oudste dochter blijkt 'ambachtelijk' bereid te zijn... 'Insémination artisanale' - ambachtelijke inseminatie, dat is de term die in Frankrijk gebruikt wordt voor zelfsinseminatie.

In een ver verleden woonde ik enige tijd in Frankrijk, en ik heb ook een studie Frans gedaan. Toen ik bij toeval op het boek 'Super-géniteurs. Enquête sur le don de sperme sauvage en France' stuitte, heb ik dat meteen besteld en gelezen.

En ondanks dat ik heel vertrouwd ben met het Frans, ben ik dat niet met het vocabulaire rondom spermadonatie. Want naast de 'ambachtelijke inseminatie', las ik ook over 'donneurs de sperme sauvages' - 'wilde' spermadonoren. Het blijkt dan te gaan over wat wij noemen de C-donor, de bekende donor.

Schrijfster en journaliste Sarah Dumont doet in dit boek verslag van onderzoek dat zij gedaan heeft naar de wereld van sperma-donatie buiten de klinieken in Frankrijk.

Heel veel nieuws - behalve een uitbreiding van mijn Franse woordenschat - levert dat niet op. Een bevestiging dat er rare types rondlopen, maar ook integere mannen.

En het besef dat ik, jij, wij heel blij mogen zijn in Nederland te wonen: in Frankrijk komen alleenstaande vrouwen en lesbische stellen nog altijd niet in aanmerking voor behandelingen met donorsperma in klinieken. Zij moeten naar het buitenland, of zijn aangewezen op de wat schimmige online wereld van vraag en aanbod van donorsperma.

En dan is thuisinseminatie ook nog eens bij wet verboden: er staat een gevangenisstraf van 2 jaar op, en € 30.000 boete!

In vergelijking met Franse single vrouwen hebben wij het echt een stuk makkelijker...

Een uitgebreid interview met Sarah Dumont over haar boek is hier te zien (wel in het Frans...)

 

Om nog even verder te gaan over donoren: Op dinsdagavond 8 november 2016 is er een thema-avond 'Rondom donoren', en op 17 november 2016 start weer het online traject 'Op zoek naar een bekende donor'