facebook  linkedin  twitter


"Dit boek is doordrongen van warme acceptatie en genuanceerde zorgvuldigheid"
(recensie Geen partner, wel een kinderwens)

Een donor 'swipen'. Goed idee?

Sperm donor app

Vorige week lanceerde de London Sperm bank een app waarmee je een donor uit hun bestand kunt kiezen. De inhoud is niet nieuw, de vorm wel. En ondanks dat de donorcatalogus nu ook al online te bekijken is, heb ik toch moeite met de app.

Een 'Tinder' voor spermadonoren. Vooralsnog alleen in Engeland, maar ik zou me zo kunnen voorstellen dat bijvoorbeeld de Deense spermabanken dit voorbeeld volgen. Er werd over geschreven. RTL Boulevard maakte er vrijdag 28-9-16 een item over, en ik mocht meepraten.

Lekker (v)luchtig

Apps zijn er om de dingen makkelijk te maken, toegankelijk en altijd onder handbereik op onze smartphone. Zodat je ze op ieder moment en overal kunt raadplegen. Snel en (v)luchtig.

Maar een donor kiezen uit het bestand van een spermabank ís niet iets wat je ‘even tussendoor’ doet.

Een donor kiezen is onderdeel van een proces dat tijd, rust en zorgvuldigheid nodig heeft. Het is een stap die komt na de teleurstelling, het verdriet dat kinderen krijgen op een andere manier niet lukt. Of je nu samen met iemand bent of alleen.

'Order a daddy'

Gebruik maken van een donor om je kinderwens te realiseren is niet makkelijk, in tegenstelling tot wat de vorm ‘app’ ons wil doen geloven.

En ook in Engeland is de vraag naar donorsperma groter dan het aanbod. Dus het beeld van ‘alles te kiezen hebben’ kon in de praktijk ook nog wel eens tegenvallen.

Zo’n app draagt ook zeker niet bij aan de beeldvorming rondom donorconceptie. En al helemaal niet als de nickname van de app ook nog ‘Order a daddy’ is…

 

‘Het besef mag wel eens doordringen dat een kind krijgen met de hulp van een donor verre van makkelijk is’,

 

schreef iemand na afloop van de uitzending.

Mooi gezegd. En dat is precies waarom ik dit geen goede ontwikkeling vind.

RTL Boulevard

Afgelopen vrijdag mocht ik in de uitzending van RTL Boulevard wat zeggen over deze ‘Tinder’ voor spermadonoren. Ik had een goed, kritisch gesprek met één van de verslaggevers.

Twee zinnen hebben de uitzending gehaald. En verder werd er in de studio een lacherig en luchtig geheel van gemaakt, door mensen die duidelijk nog nooit hadden nagedacht over hoe het is om aangewezen te zijn op de spermabank.

RTLboulevard 1
Klik op het plaatje of hier om de uitzending te bekijken (geen zin in ergernis? niet kijken!)

Foute grapjes (‘spermaatje gezocht’), respectloze bewoordingen (‘baby-bouwpakket samenstellen’) en een hoop onzin.

Even rechtzetten

Voor alle duidelijkheid: Anna Nooshin, de ‘social media deskundige’ die haar licht over deze app mocht laten schijnen, vertelde dat er 25.000 donoren in het bestand zitten. Dat klopt niet, het zijn er ca. 90. Er zijn wel zo’n 25.000 rietjes op voorraad, maar dat is toch echt wat anders.

En dat de donoren ‘in principe’ anoniem zijn, en ‘pas als ze aan de huisarts doorgeven dat ze contact willen’, dat het dan pas kan. Huh?!

Engeland kent een systeem met B-donoren dat vergelijkbaar is met Nederland, en daar heeft de huisarts niet zo veel mee te maken.

Anna Nooshin ‘moest eraan wennen’. Maar nu ze er meer over nadacht vond ze het eigenlijk heel logisch en was ze ‘pro’.

Wat betekent dat, als je ‘pro’ bent, bij een app om een spermadonor te kiezen?

 

Genuanceerde beeldvorming rondom singles met kinderwens, rondom de keuze om met de hulp van een donor je kinderwens te realiseren: daar heeft RTL Boulevard niet aan bijgedragen. Zelfs niet een heel klein beetje – en dat was toch wat ik gehoopt had, misschien wel tegen beter weten in.

Ik heb m’n best gedaan, en dat zal ik blijven doen!

 

NB om gebruik te kunnen maken van de London Sperm Bank moet je onder behandeling zijn in een kliniek in Engeland.

©Barbara Lammerts van Bueren