facebook  linkedin  twitter

"Je boek, de workshops en de nieuwsbrieven zijn een geweldig hulpmiddel voor mij geweest om echt goed na te kunnen denken. Ik voel nu dat 'alleen' niet iets voor mij is."

Loos - Halina Reijn

Loos


Na haar column ‘Het is OK, vrouw!’ in De morgen en de DWDD-documentaire ‘De OK-vrouw’, verscheen eind mei 2016 ook een boek van Halina Reijn: Loos.

Loos is een bundel eerder verschenen columns, waarin Halina onderzoekt waar ze nu staat.

‘Is het tijd dat ze serieus werk gaat maken van het huisje-boompje-beestje dat ze ziet bij anderen om zich heen? Of kunnen andere vormen van relaties en vriendschappen ons ook als mens compleet maken?’

De columns in het boek zijn geschreven in de periode 2005-2016. De periode van haar 30e tot en met haar 40e levensjaar. Een fase waarin bij uitstek de thema’s partnerwens en kinderwens actueel zijn.

Maar waar de documentaire me aangenaam verraste door de openheid en kwetsbaarheid, stelt dit boek teleur.

In een op zich prettige stijl vertelt Halina over haar drukke leven, over acteren, haar koopverslaving, de liefde, relaties… Met een vleugje ironie en vaak net wat steviger aangezet, zoals je op het toneel zou doen, denk ik dan.

Voor een column is dat leuk en onderhoudend, maar voor een boek vol is er meer nodig.

Ik mis een structuur, een opbouw in dit boek. Ik mis de kwetsbaarheid die me in de documentaire zo raakte.

Daar, in de documentaire, zag ik een vrouw die oprecht op zoek was, worstelde met haar partner- en kinderloosheid. Hier, in het boek, lees ik iemand die zichzelf net wat overschreeuwt. Mis ik de verdieping, het wérkelijk contact maken met verlangens en verdriet.

De titel ‘Loos’ riep bij mij de associatie op met partnerloos en kinderloos. En in het verlengde daarvan ‘wat is er loos met mij’ dat ik die man en dat kind, dat ik dat gezinnetje niet heb.

Dat vind ik er maar heel summier in terug, daarin stelt het boek wat mij betreft teleur.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit boek voor de uitgever vooral een makkelijke manier was om nog een commercieel graantje mee te pikken van alle media-aandacht voor Halina Reijn en haar OK-vrouw-schap.

De documentaire is en blijft een aanrader voor alle single vrouwen met een (partner- en) kinderwens. Dit boek wat mij betreft niet.

 

Lees hier over de column in De Morgen waar het allemaal mee begon (deze column is overigens ook opgenomen in de bundel Loos, als één van de laatste)

 

Halina Reijn / Loos / Nijgh & Van Ditmar / 2016

Loos bestellen bij bol.com

Tags: kinderwens, recensie, kinderloos, Halina Reijn