facebook  linkedin  twitter


"Een zeer inspirerende avond, het zet een en ander op een praktische manier echt in beweging!"
(Kinderwens wegwijzer informatieavond)

  • Start
  • Blog
  • 'Anoniem donorschap vind ik onrechtvaardig'

'Anoniem donorschap vind ik onrechtvaardig'

Jelte Fiom magazine 2

Jelte Sondij is enig kind van een bewust alleenstaande moeder.

In Change, het relatie magazine van de Fiom, vertelt hij dat hij blij is dat zijn moeder altijd open en eerlijk is geweest over zijn ontstaansgeschiedenis:

'Door haar duidelijkheid heeft mijn wereld nooit op zijn kop gestaan. Daar ben ik haar dankbaar voor.'

Anonieme donor

De moeder van Jelte raakte zwanger dankzij een anonieme zaaddonor. Als puber werd Jelte nieuwsgierig. Uiteindelijk vond hij zijn donor via Spoorloos.

Zielsrust

'Ik waardeer heel erg dat mijn vader donor wilde zijn, dat hij zich bekend gemaakt heeft en zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Dat had hij niet hoeven doen.

Na een stevige handdruk hebben we elkaar die eerste keer een uurtje gesproken. Dat gaf me zo'n enorme rust. 

Ik weet nu hoe hij klinkt, hoe hij loopt. Ik lijk veel meer op mijn moeder dan ik dacht. Dat vond ik een hele leuke uitkomst. 

Nu zien mijn biologische vader en ik elkaar nog eens per jaar, dan praten we bij.'

Keuzevrijheid

Hoewel Jelte geen negatieve gevoelens heeft bij het feit dat hij van een donor afstamt, raakt het hem dat hij niet mocht weten wie het is. Dat anderen bepaalden dat hij niet mocht weten van wie hij afstamt.

'Anoniem donorschap vind ik onrechtvaardig. Wensouders, artsen en de overheid kunnen het niet maken om vooraf kinderen het recht te ontnemen te weten van wie ze afstammen.

Dat recht ligt bij het kind. Als een kind niet wil weten van wie het afstamt, prima. Maar die keuzevrijheid moet er zijn.'

Onverstandige keuze

Jelte vertelt zijn verhaal in de media, en blijft dat ook doen, om wensouders ervan te doordringen dat anoniem donorschap écht de meest onverstandige keuze is die je kunt maken.

 

Bron: Change, relatie magazine van de Fiom, 2016.

Change is online te lezen. Het interview met Jelte staat op p. 23. Verder komen ook een zaaddonor en een vrouw die een eicel kreeg om haar kinderwens te realiseren, aan het woord.

 

Tags: spermadonor, donorkind