facebook  linkedin  twitter

"Het Wenskrachtprogramma en de coachingsgesprekken zijn een heel goede richtingaanwijzer geweest. Ik heb hiermee echt stappen durven zetten."
(individuele coaching)

Dilemma's rondom donoren

vikingsarecoming

Twee weken geleden was de documentaire 'The vikings are coming' te zien bij de BBC. 'Ontroerend en ontluisterend' schreef iemand als reactie. En dat is wat mij betreft goed verwoord. Ik ben in verwarring geraakt, over wat ik zelf vind van de Deense spermabanken.

Een must-see wat mij betreft.

vikingsarecoming
(De documentaire is weer online te bekijken via deze link)

Ik heb de documentarie bekeken. En hij heeft me geraakt. 'Ontroerend en ontluisterend' schreef iemand bij de link op de Facebookpagina van Alleen met kinderwens.

Goed verwoord: ontroerend en ontluisterend.

Ik werd geraakt door het verlangen van de vrouwen, de moeite die zij zich getroosten en het steeds weer moeten incasseren van tegenslag. Van dat het niet gaat zoals je het zo graag zou willen.

Het ontluisterende deel zat 'm in de inkijk die de Deense spermabank Cryos gaf. Donoren die aan het woord kwamen.

Ik moet steeds terugdenken aan dat 'jochie', want dat vond ik 'm. Een student van 19 als donor. Die zegt te weten waar hij mee bezig is - hij is tenslotten 'goedgekeurd' door Cryos.

Deze docu en de documentaire Spermdonor waar ik al eerder over schreef, waren voor mij aanleiding om contact te zoeken met Cryos. Met een prangende vraag: hoe veel nakomelingen mag één donor hebben?

En het antwoord was: er is geen maximum...

Cryos houdt zich per land aan de nationale wetgeving. Dat betekent dat een Deense donor in Nederland maximaal 25 nakomelingen mag hebben. Maar dat is alleen maar Nederland. Diezelfde donor wordt ook gebruikt in talloze andere landen over de wereld...

Ik merk dat ik steeds meer moeite krijg met de Deense spermabanken (want European Spermbank die ik voor het gemak ook meteen maar even mailde, kwam met een soortgelijk antwoord).

Tegelijkertijd begrijp ik zo goed dat vrouwen voor deze weg kiezen.

Omdat de wachtlijsten in Nederland lang zijn. Soms te lang als je al een bepaalde leeftijd hebt.
En omdat je zo veel meer weet over een donor. Wat te kiezen hebt.

Ik worstel.
Tot vorige week vertelde ik over de Deense spermabanken als een neutrale optie, met voor- en nadelen. Maar ik weet niet of ik dat nog wel kan. Of ik dat nog wel wil.

Ties van der Meer, voorzitter van de Stichting Donorkind schreef een kritisch stuk naar aanleiding van een artikel in het Volkskrant Magazine, twee weken geleden. En eigenlijk kan ik het alleen maar met hem eens zijn.

Maar wat dan?

De laatste dagen begint er wat te borrelen. Het is nog pril, maar ik deel het vast met jullie: ik wil me (meer) gaan inzetten voor de C-donor. De 'bekende', waarbij dat bekend kan varieren van 'goede vriend' tot 'iemand die je voor dit doel zoekt'.

Hoe, wat en in welke vorm, dat weet ik nog niet precies. Wel dat ik nu vooral op zoek ga naar ervaringsverhalen.

Dus: heb jij gekozen voor een C-donor, dan zou ik je graag willen interviewen over jouw ervaringen. Wat ging goed, waar was het lastig.
Of: heb je een C-donor overwogen, maar er uiteindelijk niet voor gekozen, dan wil ik ook jou graag spreken.

Update mei 2017: het prille idee van toen heeft inmiddels geleid tot een boek Donor bekend.

Tags: spermadonor, Deense spermabank, Cryos